Какво учихме днес?

Днес разбрахме какво представлява линията на времето, или времевата линия. Разделяме я на равни части. Всяка част отбелязва еднакъв интервал от време – година, десет години, сто години, хиляда години. Върху нея поставяме събития, като ги разполагаме по реда, в който са се случили: най-отляво са най-отдавнашните събития, а най-отдясно – най-скорошните. С линията на времето си служим, за да видим по-ясно кое събитие кога се е случило, дали е преди или сблед някое друго събитие, както и за да запомним по-лесно годините, в които са се случили важни събития.

Упражнявахме се да направим линия на времето на нашия собствен живот. Започнахме от датата, на която сме се родили. После отбелязахме други важни събития, които бяха разбични за всеки от нас, напр. кога се е родило братчето или сестричето ни, кога сме тръгнали на училище, кога сме започнали да тренираме спорт или да свирим на музиклен инструмент, кога сме получили домашен лъбимец и др.

Отговорихме на въпросите на с. 55 от учебника.

Научихме също кои периоди учените наричат средновековие и ново време. Разгледахме линията на времето, съврзана с българската история – тази в учебника, и подготвената от г-жа Хийт в платформата, в курса по Човекът и обществото. Там (с помощта на учителките) ще можем да добавяме всички важни дати, които научим по-късно.



Last modified: Sunday, 27 November 2022, 1:13 PM