Коледна Картичка

 ТЕМА НА УРОКА:  Коледна Картичка

 

ЦЕЛЕВА КОНЦЕПЦИЯ НА УРОКА:  Работа с акварел и изработване на Коледни картички

 

 Цели на ниво учебна програма  : Подготовка за Коледа, умения за работа с акварелни бойчки

Цели на ниво урочна единица : Разознаване на структурата на хартията-грапаво и гладко, изработване на картичка по модел и работа с акварелни бои.

 

Основна идея на урока:

Умения за разпознаване на гладко и грапаво на хартията, постановка на картичката –спрямо разгъване, работа с акварелни бойчки по модел. Следване на етапностите в рисуването.

 Понятия : Сгъване, оформяне на кръгове, рисуване с бойчки по форма кръг и украса към рисунката използане на бляскъв прашец. Надписване на картичка.

 

Умения:  Как се отваря картичката, къде се рисува, как и къде се надписва картичката за Коледа.

 

 

ХОД НА УРОКА . Подготовка  на работните маси от учителя. Обяснение какво ще се прави. Показва учителят модела, който трябва да се следва. Учителят показва, че сгънатат страна стой от ляво и обяснява, че отвътре е гладка хартията и децата тактилно опипват хартията. Учителят  продължава да акцентира върху структурата на хартията и объснява, че външната страна е грапава и подходяща за рисуване. Показва как да си направят кръгчета. След като са направили кръговете с молив, и обяснява за четките, бойчките и водата, в която да потопят четките преди боята. Всеки ученик си избира сам цветовете на кръговете, учителят обяснявя как могат да направят овална форма. Украса с бляскъв прашец. Учителят демонстрира начина на употреба и обяснява за необходимото време да изсъхне рисунката, за да се мине на следващ етап –Надписване. Учителят

Пише на дъската Весела Колета и отдолу От.... Обяснява, че всеки си пише името, защото картичката е от него.

Организационен момент . Необходими се покривки с цел опазване на масите. Работата с бляскавия прашец  да е под наблюдение. Необходими мокри кърпички за забърсване на ръце.

 

Проверка и оценка на знанията и уменията на учениците. Проверка за запомнените букви при изписване на  собственото им име.

 

Преход към новата тема. Подготовка за коледния празник- стихчета.